Loopkleding in de herfst en winter maanden

Wat draag je om tijdens de atletiek training in de herfst en wintermaanden. Niet altijd een makkelijke keuze als atleet of ouder(s).
Loopkleding in de herfst en winter maanden

Principe van de laagjes

Meerdere lagen (dunne) kleding genieten de voorkeur boven één dikke laag. Tijdens intensieve delen van de training kan je vlot verder met een laagje minder. In de opwarming of tijdens de cooling-down zal je dan weer dat extra laagje goed kunnen gebruiken.

Tijdens een training zijn er altijd wat momenten waarop er minder intens wordt bewogen en die extra laag meer dan welkom is. Dit is zeker een aandachtpunt bij onze jongste atleten die vaak 'stil' staan op trainingen. Aan welke dooie momenten denken we zoal:

  • uitleg van een spel of oefening
  • oefeningen m.b.t. looptechniek
  • (dynamische) stretching
  • core-stability oefeningen
  • spring- of werptraining
  • ...

De ideale combinatie is sterk persoonsafhankelijk, maar meestal gaat het om het 3-lagen principe:

  1. vochtregulerende onderlaag
  2. isolerende tussenlaag
  3. wind-of waterdichte buitenste schil

 

Met de milde herfst temperaturen die we de jongste weken gehad hebben is 3 lagen misschien nog wat veel, al is dat natuurlijk allemaal héél erg persoonlijk.

Ben je een koukleum, opteer dan voor een extra laagje. Heb je het altijd snel warm kan je wellicht met een laagje minder verder.

Vergeet ook je hoofd en handen niet als het straks wat kouder wordt.

Zweten

Niet alleen bij mooi zomers weer wordt er op training gezweet, ook in de herfst en winter kan je veel vocht verliezen. Een drinkfles met water voor wie op de piste blijft trainen is dus zeker niet enkel voor de zomermaanden.

Ben je iemand die snel zweet, kies dan voor een goed afvoerende onderlaag. Blijf ook niet te lang met bezwete kleding buiten staan na de training want net op dat moment ben je meest vatbaar voor infecties. Snel een extra winddicht jasje aantrekken is dan geen overbodige luxe ... of snel de douche in natuurlijk!

Tip voor de ouders

Ken je eigen kind(eren)! Heeft zoon of dochter snel koud, zorg dan voor voldoende laagjes. Een laagje minder kan zeker voor kinderen die rap (te) warm hebben.

Een goeie aanbeveling voor de komende weken en maanden is een lange broek. We trainen op uren waarbij de zon al onder is gegaan en daar waar het overdag misschien nog aangenaam warm was koelt het 's avonds al sneller af. Voeg daarbij de vele momenten waarbij zoon- of dochterlief stilstaat tijdens de training, dan weet je dat een lange broek geen overbodige luxe is. 

Kom je kinderen (KAN-BEN-PUP) steeds zelf ophalen aan de piste. Zo kan je nog eens controleren of ze alles terug mee hebben naar huis (kleding; drinkfles; muts; handschoenen; ...). Vaak blijft er iets achter op of rond de piste waarvan we niet altijd de eigenaar kunnen opsporen (naamtekenen kleding kan hierbij helpen).

< Terug naar overzicht